Projecten

Kleine en grote extra’s die het verschil maken

Vrienden van het Martini Ziekenhuis helpt patiënten om even minder zorgen te ervaren; door extra’s te bieden die niet uit het reguliere zorgbudget van het ziekenhuis gefinancierd kunnen worden. Met afleiding of voorzieningen die nabijheid, troost, ruimte of vrolijkheid bieden. Kleine en grote extra’s die een wezenlijk verschil maken in de beleving van het ziekenhuisverblijf. Zoals sfeervolle familiekamers, bijzondere kunst, een stiltecentrum of virtual reality brillen bijvoorbeeld.

Dankzij eerdere donaties zijn verschillende projecten al gerealiseerd. Om nieuwe wensen te vervullen blijft financiële steun hard nodig. Mogen we op u rekenen? Via onze nieuwsberichten en sociale media kanalen blijft u op de hoogte van de activiteiten van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis.

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.

Infuusknuffels

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Muziek aan bed voor afleiding en ontspanning

Stel een patiënt ligt in het ziekenhuis, voelt zich niet lekker, heeft pijn en de dag gaat maar langzaam voorbij. Dan staan er opeens twee musici aan het bed met een cello, die vragen of ze wat mogen spelen.

Gerealiseerde projecten

Filter

Meer bewegen voor sneller herstel

Op de verpleegafdeling Chirurgie is een pilot gestart om patiënten te motiveren om meer te bewegen, met als doel: zo fit en vitaal mogelijk te blijven.

Webcams voor afdeling Neonatologie

Soms kunnen ouders door omstandigheden niet veel bij hun pasgeboren baby zijn. Webcams maken het voor ouders mogelijk om 24/7 hun kind te zien.

Project Mobile Hospice Units Martini Ziekenhuis

Met inzet van de Mobile Hospice Units wil stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis de patiënten, samen met hun naasten, bijdragen aan het zo aangenaam mogelijk laten verlopen van de laatste dagen.

Project buitenplek Martini Ziekenhuis Groningen

Voor patiënten op de Intensive Care of patiënten die binnenkort in het ziekenhuis komen te overlijden, is het fijn zijn om (nog) een keer naar buiten te gaan. Om de wind te voelen, een vogel te horen fluiten of nog een keer zijn hond te kunnen aaien.

Speelhoek op de Intensive Care

Regelmatig gaan kinderen mee naar de Intensive Care. Om een ouder of opa of oma te bezoeken. Dat is natuurlijk best spannend. Graag zouden we voor hen in de familiekamer een klein hoekje inrichten om afleiding te bieden tijdens het wachten.

Gedichten en kunst in de trappenhuizen voor meer beweging

Bewegen is belangrijk. Niet alleen als sport maar ook in het dagelijkse leven. In het Martini Ziekenhuis kun je als patiënt of medewerker met de lift overal komen. En als je mobiel bent, kun je er ook voor kiezen om alles met de trap te doen.

Fit zijn en blijven; werken in de nacht

Veel medewerkers in het Martini Ziekenhuis draaien nachtdiensten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat nachtwerk lichamelijke klachten teweeg kan brengen en een verstoring geeft van lichamelijke functie(s).

Qwiek voor kinderen op de Spoedeisende Hulp

Onze wens is een Qwiek voor de kinderen die een pijnlijke en spannende behandeling krijgen. Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Martini Ziekenhuis worden zeer regelmatig kinderen behandeld. Dit is spannend voor de kinderen, maar ook voor hun ouders.

Interactieve wand wachtkamer Poli Kindergeneeskunde

Onlangs is een langgekoesterde wens van de poli Kindergeneeskunde uitgekomen; een interactieve wand in de wachtkamer! Voor kinderen is een bezoek aan de arts, een onderzoek of een prikje krijgen, heel spannend.

Tovertafel

De Tovertafel is in gebruik genomen in het Martini Ziekenhuis! Op de afdeling Geriatrie is het doel van de Tovertafel samenwerken, activeren, maar vooral ook plezier beleven. De tovertafel wordt ook ingezet voor nadere diagnostiek.

Pas Bh Service voor patiënten Borstcentrum

Veel vrouwen hebben geen energie om nog achter een geschikte Bh aan te gaan als ze recent de diagnose borstkanker hebben gehad omdat ze zich volledig willen focussen op diagnostisch en behandeltraject. Daarbij komt dan nog de mentale belasting.

PICC Armcover voor patiënten Oncologie

Patiënten krijgen soms langdurig chemotherapie of immunotherapie via een PICC lijn (Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter). De lijn wordt net boven de ellenboog ingebracht en steekt altijd een stukje buiten het lichaam.

Keppies voor kankerpatiënten

Een keppie is een slaapmuts voor mensen die hun haar (tijdelijk) verloren hebben door chemotherapie of alopecia en op zoek zijn naar een zachte en comfortabele oplossing om hun natuurlijke warmte vast te houden en hun gevoelige hoofdhuid te beschermen.

Wandvisual op afdeling Oncologie

In de wachtkamer van de afdeling Oncologie (1C) is op 9 juli deze prachtige visual geplaatst. Als patiënten even moeten wachten voordat ze met hun chemotherapie starten, kunnen ze hier plaatsnemen.

Handmassage voor ouderen

Een moment van ontspanning, of juist activering, dat kan een handmassage bieden aan kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Daarnaast is een handmassage een mooie manier om contact te maken met patiënten bij wie dat niet vanzelf gaat.

Meer licht en afleiding bij Radiologie

Gemiddeld 600 patiënten komen per dag naar de afdeling Radiologie, bijvoorbeeld voor een röntgenfoto, PET-CT-scan of MRI-scan. Uiteraard proberen de zorgprofessionals op de afdeling het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Een fijne sfeer bij Recovery

‘Vlak voor en na de operatie is het fijn als patiënten zich in een prettige omgeving bevinden,’ vertelt Wouter Loef, manager OK & Recovery. ‘Zo gaan ze meer ontspannen de operatie in en kunnen ze er prettiger van bijkomen.

Groninger elfjes aan het bed

De Groninger elfjes zijn een idee van Gerda de Voogd. Zij maakt foto’s van het Groninger landschap, die ze voorziet van een elfje: een gedichtje van elf woorden, in het Gronings. Gerda is gevraagd om haar elfjes voor te lezen aan patiënten.

Bevallen met een thuisgevoel in het Martini Ziekenhuis

Vol trots presenteerde de afdeling Verloskunde op 10 april jl. de acht vernieuwde verloskamers in het Martini Ziekenhuis. In de vernieuwde verloskamers is meer sfeer en thuisgevoel doordat er herkenbare fotowanden zijn geplaatst.

Haar behouden met hoofdhuidkoeling

Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft een vierde hoofdhuidkoeler gedoneerd aan de afdeling Oncologie van het Martini Ziekenhuis. Hiermee kunnen nu alle patiënten die ervoor in aanmerking komen en het willen, gebruik maken van hoofdhuidkoeling.

Chillen in de wachtkamer

Naar het ziekenhuis gaan, is voor niemand fijn. Al helemaal niet voor kinderen, die het ook nog eens moeilijk vinden om stil te zitten. Daarom is het de wens van de Kinderafdeling van het Martini Ziekenhuis dat de wachtkamer wordt aangepast.

Huiskamers brengen een doel, dagritme en lichamelijke activiteit

Ouderen zijn de grootste patiëntengroep in het ziekenhuis. Als seniorvriendelijk ziekenhuis, biedt het Martini Ziekenhuis hen uitstekende zorg én extra ondersteuning. Bijvoorbeeld in de vorm van huiskamers voor kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Familieleden goed opvangen bij een opname op de IC

Een opname op de intensive care is bijna altijd acuut en ongepland. Snelheid is belangrijk, dus wordt de patiënt direct meegenomen voor opname. De meegekomen familieleden blijven ongerust en in onzekerheid achter in de familiekamer.

Kunst biedt troost, herkenning en inspiratie

Kunst kan mensen afleiding, ontspanning, troost, inspiratie en een nieuw perspectief bieden. Juist in een ziekenhuis is dat enorm belangrijk. Daarom heeft de Vrienden van het Martini Ziekenhuis financieel bijgedragen aan de kunstcollectie.

Ontspanning tijdens de echografie

In het Martini Borstcentrum ondergaan veel vrouwen een echografie van de borst. De echo kan extra informatie geven over de klachten aan de borst. Tijdens de echografie liggen de patiënten op hun rug op de behandeltafel.

Ruimte voor emoties in het stiltecentrum

In een ziekenhuis komen alle emoties voorbij. De blijdschap bij een geboorte en opluchting bij een goede uitslag. Maar ook de zorgen over een slechte diagnose, verdriet en rouw bij een overlijden. Het Martini Ziekenhuis vindt het belangrijk dat deze emoties de ruimte kunnen krijgen.

Hometrainer Geriatrie

Bij een ziekenhuis denk je al snel aan in bed liggen, maar dat is zeker niet altijd goed voor het herstel. Vooral bij ouderen holt de conditie dan achteruit. Daarom worden patiënten op de afdeling Geriatrie vanaf dag één zoveel mogelijk geactiveerd.

Pijn verzachten dankzij Virtual Reality en VRiendje

Niet verdoofd zijn en toch geen pijn voelen. Dat kan als de hersenen worden afgeleid met virtual reality (VR). Ook is het met VR mogelijk om vanuit het ziekenhuisbed belangrijke levensgebeurtenissen mee te beleven.