Spelen en ontdekken

Naar het ziekenhuis gaan, is voor niemand fijn. Al helemaal niet voor kinderen, die het ook nog eens moeilijk vinden om stil te zitten. Daarom is het de wens van de Kinderafdeling van het Martini Ziekenhuis dat de wachtkamer wordt aangepast. Als kinderen in een gezellige, vrolijke wachtkamer kunnen spelen en ontdekken, wordt het ziekenhuisbezoek toch nog een beetje leuk. En dankzij de afleiding tijdens het wachten, komen de kinderen relaxter bij de kinderarts. Helpt u mee?

Wie weet er beter hoe de ideale wachtkamer eruit ziet dan kinderen zelf? Daarom organiseerden kinderarts Gerbrich van der Meulen en medisch secretaresse Koba Smith van de Kinderafdeling een brainstormsessie met kinderen als dé experts. De kinderen roepen volop wensen: veel kleuren, zachte stoelen om in te liggen, een regenboog en achtbaan. En natuurlijk moet er wat te doen zijn: spelletjes, een groot tekenvel aan de muur, Playmobil, blokken, poppenhuis, zoekplaat met speurtocht, iPads… Interieurarchitecten van IKEA luisteren mee. Aan hen de taak om de ideeën mee te nemen in een ontwerp, dat ook praktisch en hygiënisch is.

Hele grote iPads

Om de digitale wereld binnen te brengen, is Collabo bij de sessie aanwezig. Dit bedrijf maakt grote touchwanden of touchtafels, waarop meerdere kinderen tegelijk een spelletje of quiz kunnen doen. Eigenlijk zijn het een soort hele grote iPads. De kinderen zijn enthousiast als ze de voorbeelden zien. Zo wordt wachten wel heel leuk! Meteen zijn er ideeën om spelletjes te maken over het menselijk lichaam of bijvoorbeeld gezonde voeding.

“Met wat afleiding, komen kinderen veel meer ontspannen bij de dokter.”

Nieuw ontwerp

Alle ideeën komen samen in een ontwerp voor de wachtkamer, met nieuwe meubels, spelletjes en ‘touchtafels’. De Kinderafdeling hoopt dat de Vrienden van het Martini Ziekenhuis financieel wil bijdragen aan de realisatie hiervan. Koba Smith: “We merken nu echt dat kinderen iets tekort komen. Ze komen vragen of we spelletjes hebben. Kinderen zijn gewend aan de snelle, digitale wereld, waarin er altijd iets te doen is. Hier missen ze dat.”

Afleiding

Terwijl het juist bij het wachten op de dokter zo belangrijk is dat er afleiding is. Koba: “Kinderen zijn toch vaak gespannen als ze hier komen. Ze zien er tegenop dat ze een prikje moeten of onderzocht moeten worden. Met wat afleiding, komen de kinderen veel meer ontspannen bij de dokter. Ook voor de ouders is het prettig als de kinderen zich zelf kunnen vermaken. Een ziekenhuisbezoek is natuurlijk niet fijn, maar zo wordt in ieder geval het wachten leuk.”

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.