Gemiddeld 600 patiënten komen per dag naar de afdeling Radiologie, bijvoorbeeld voor een röntgenfoto, PET-CT-scan of MRI-scan. Uiteraard proberen de zorgprofessionals op de afdeling het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken. Meer licht en afleiding in de wachtruimten kunnen daar enorm bij helpen. Daarom wil de afdeling Radiologie graag lichtplaten in het plafond laten plaatsen en grote afbeeldingen op de muur. Dat maakt het wachten wel zo fijn.

Radiologisch laborant Sieka de Boer vertelt: ‘Uit een patiënttevredenheidsonderzoek bleek dat veel patiënten de wachtkamers bij Radiologie kil en saai vinden. Patiënten zijn vaak gespannen en als ze dan in een ongezellige ruimte zitten, is dat niet zo prettig. Daarnaast hebben we ruimtes waar patiënten een uur liggen te wachten tot de radioactieve vloeistof is ingewerkt en we de PET-scan kunnen maken. Het is belangrijk dat deze patiënten ontspannen liggen en niet bewegen, maar dat valt niet altijd mee als je naar een wit plafond ligt te kijken. We hebben zelf oplossingen bedacht door de felle Tl-buis eruit te halen en stickers op het plafond te plakken, maar patiënten hebben helemaal gelijk dat dit beter kan.’

“Het is een feit dat een ontspannen patiënt een andere pijnbeleving heeft en het onderzoek beter ondergaat”

Sfeer

Dankzij een bijdrage van de Vrienden komen er in de wachtkamers grote afbeeldingen op de muur met foto’s van de stad en omgeving van Groningen. Ook is staren naar het witte plafond niet meer nodig, want in deze wachtruimtes worden plafondplaten geplaatst. Sieka: ‘We hebben tien beelden uitgezocht en iedereen die op deze afdeling werkt kon daarop stemmen. Ook voor ons is het fijn dat de ruimtes worden aangekleed. We werken tussen de loden muren en hebben nergens ramen. Dan is het fijn om wat sfeer te hebben.’

Ontspanning

‘Het is een feit dat een ontspannen patiënt een andere pijnbeleving heeft en het onderzoek beter ondergaat,’ zegt Greetje Drenth, unithoofd Radiologie. ‘Bovendien stralen we met deze aankleding van onze ruimten uit dat we moeite doen om het onderzoek zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. We laten zien dat we aandacht hebben voor de beleving van de patiënt. Daarom zijn we heel blij dat de Vrienden van het Martini Ziekenhuis onze wens heeft gerealiseerd.’

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.