Familieleden goed opvangen bij een opname op de IC

Een opname op de intensive care is bijna altijd acuut en ongepland. Snelheid is belangrijk, dus wordt de patiënt direct meegenomen voor opname. De meegekomen familieleden blijven ongerust en in onzekerheid achter in de familiekamer. Elke minuut duurt een eeuwigheid. Daarom is het de wens van de Intensive Care dat familieleden in deze periode op een passende manier geïnformeerd worden. Dat stelt gerust, maakt minder onzeker en betrekt familieleden meer bij de zorg. Helpt u mee?

‘Als we de patiënt meenemen voor  opname kan de familie plaatsnemen in de familiekamer’, vertelt Iepie Plagge, unithoofd IC. ‘We proberen ze op de hoogte te houden. Zodra het kan, loopt een verpleegkundige de familiekamer binnen om de familie te informeren. Maar we hebben daar geen speciaal personeel voor. En als we meerdere opnames tegelijk hebben of het heel druk is, dan lukt het niet altijd. Daardoor zit de familie vaak met veel vragen, zoals: wat gebeurt er achter die deuren? Is het normaal dat het zo lang duurt? Hoe gaat het nu verder?’

Wens

In de familiekamer liggen folders waarin die vragen worden beantwoord. Iepie: ‘Maar mensen hebben op dat moment niet de rust om te gaan lezen. En als we iets vertellen, merken we dat mensen vanwege hun ongerustheid maar weinig opnemen. Het blijft niet hangen.’ Wat op dat moment wél goed werkt zijn korte informatieve films, die familieleden op een iPad of een iPad-tafel kunnen bekijken. Daarom heeft de unit IC  de wens om een serie van deze korte films te laten maken.

“Door familie te informeren en te betrekken bij de zorg kunnen we ze geruststellen”

Informatieve, korte films

‘We willen bijvoorbeeld een korte film maken over wat er gebeurt met je dierbare terwijl jij zit te wachten’, zegt Iepie. ‘Ook denken we aan een korte film die uitlegt wat de verschillende piepjes op de intensive care betekenen. Zo hoeven familieleden niet meer bij elk piepje te schrikken. En het is fijn om een korte film te hebben voor kinderen die als bezoekers meekomen naar de intensive care. Wat kunnen zij verwachten? We willen ook graag een korte film over wat familieleden zelf kunnen doen om te helpen in de zorg. Als ze betrokken worden bij het zorgproces, wordt het wat minder eng. Daarnaast zou het mooi zijn als we een korte film kunnen laten maken over de periode na de intensive care. De overgang naar een verpleegafdeling wordt vaak als groot ervaren, omdat de patiënt van de bewaking af is en er minder personeel rondloopt. Ook met deze informatie kunnen we de ongerustheid wegnemen.’

Informeren en betrekken

De korte, informatieve films passen in de landelijke ontwikkeling van Stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC). Iepie legt uit: ‘De intensive care is een hightech omgeving die ingrijpend kan zijn voor de patiënt, maar ook voor familieleden. Door ze te informeren en betrekken bij de zorg kunnen we ze geruststellen. Daarbij helpt ook een wat gemoedelijker omgeving. Natuurlijk moet de IC-omgeving clean zijn, maar de gangen kunnen best wat minder grijs. Als mensen dan binnenkomen, is de omgeving wat geruststellender. We willen deze sfeer bereiken met visuals en plafondplaten op de gangen van de afdelingen. Ook dat is onderdeel van onze wens.’

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten en familieleden jaren later nog last kunnen hebben van een opname op de intensive care. Iepie: ‘We hebben hier zelfs een speciale nazorgpoli voor mensen met een post intensive care-syndroom. Uiteraard is het nog beter als we nachtmerries en trauma’s kunnen voorkomen. Als we in korte films laten zien waar we mee bezig zijn, transparant zijn en familieleden betrekken bij het zorgproces, dan is dat geruststellend. Een gemoedelijke omgeving maakt bovendien minder angstig. Dat is prettig op dat moment, maar vaak ook nog jaren later.’

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.