Extra ondersteuning

Een moment van ontspanning, of juist activering, dat kan een handmassage bieden aan kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Daarnaast is een handmassage een mooie manier om contact te maken met patiënten bij wie dat niet vanzelf gaat. ‘Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis hebben we aan twintig vrijwilligers een cursus Handmassage kunnen aanbieden. We vinden het heel fijn dat we deze extra ondersteuning aan onze oudere patiënten kunnen bieden’, zegt Mariël van Erp, vaktherapeut beeldend op de afdeling Geriatrie.

‘Sommige ouderen kunnen moeilijk uit hun woorden komen’, vertelt Mariël, ‘dan is het soms lastig om contact te maken of iemand even gerust te stellen. Natuurlijk houden we weleens iemands hand vast, maar het kan ook ongemakkelijk zijn om iemand zomaar aan te raken. Een handmassage kan dan uitkomst bieden. Ook wanneer iemand angstig of onrustig is, kan het ingezet worden.’

Meerwaarde

Aan de HELP-vrijwilligers, vrijwilligers van de huiskamer en vrijwilligers die al verbonden zijn aan de geriatrie, is gevraagd of zij interesse hebben in de opleiding. Twintig vrijwilligers meldden zich aan en volgden de cursus van Miranda Bootsman van centrum voor natuurgeneeskunde Het Helperhart. ‘De handmassage kan gegeven worden aan bed of in de relaxstoelen die in onze huiskamers staan’, zegt Mariël. ‘Afhankelijk van de olie en de geur die wordt gekozen, heeft de massage een ontspannend of opwekkend effect. De patiënt mag zelf kiezen. De vrijwilligers leren niet alleen hoe ze de massage moeten uitvoeren, maar ook hoe en op welke momenten ze deze kunnen aanbieden. De handmassage moet prettig zijn voor de patiënten, maar natuurlijk ook voor de vrijwilligers. Zij geven aan dat ze het bijzonder en waardevol vinden om de handmassage te mogen doen. Je ziet mensen ook echt ontspannen. Het biedt meerwaarde.’

“Heel fijn dat we deze extra ondersteuning aan onze oudere patiënten kunnen bieden”

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.