Vol trots presenteerde de afdeling Verloskunde op 10 april jl. de acht vernieuwde verloskamers in het Martini Ziekenhuis. In de vernieuwde verloskamers is meer sfeer en thuisgevoel doordat er herkenbare fotowanden zijn geplaatst. Ook zijn de verloskamers voorzien van warme verlichting. De vernieuwing van de verloskamers was mogelijk door financiële steun van de stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis en ambassadeurs.

Ontspannen beleving

In het Martini Ziekenhuis worden elk jaar ongeveer 2.500 baby’s geboren. ‘Wij willen graag dat de aanstaande ouders zich zo ontspannen mogelijk voelen en zelf de regie hebben bij de bevalling’, zegt Aly Hoekstra, unithoofd van de afdeling Verloskunde. ‘We bieden vraaggerichte zorg, waarbij de wensen en keuzes van de aanstaande ouders centraal staan. Voor de duur van de bevalling is de verloskamer van hen en bepalen zij zoveel mogelijk zelf wat er gebeurt. Daar stemmen we de zorg op af. Als wij bijvoorbeeld naar binnen willen, kloppen we aan. Om de ontspannen sfeer te versterken, hebben we de verloskamers vriendelijker ingericht. Als vrouwen zich prettig voelen en ontspannen zijn, is dit bevorderlijk voor de bevalling en de herinnering eraan. Natuurlijk staat de kwaliteit van de medische zorg voorop, maar de beleving hoort er net zo goed bij.’

“Als vrouwen zich prettig voelen en ontspannen zijn, is dit bevorderlijk voor de bevalling en de herinnering eraan”

Thuisgevoel in beeld

Er zijn onder meer fotowanden geplaatst, zodat er prettige beelden zijn om naar te kijken. Gekozen is voor afbeeldingen van de gekleurde huizen in de wijk Reitdiep, de Martinitoren, het steegje bij het Scheepvaartmuseum, een Waddeneiland, koolzaadvelden in Oost-Groningen, de heide bij Zeegse, De Onlanden bij Roden en een ooievaar. De beelden uit de drie noordelijke provincies zijn herkenbaar voor aanstaande ouders, die uit heel Noord-Nederland komen. Zij kunnen daarbij zelf de kleur en helderheid van het licht regelen en dus de sfeer bepalen.

Positieve reacties

‘De reacties zijn heel positief en leuk’, vertelt Aly: ‘Zo kregen we laatst een telefoontje van een moeder die was bevallen in de verloskamer met het heideveld. Ze vroeg waar het precies was, omdat ze er met haar baby heen wilde. En aanstaande ouders die in de wijk Reitdiep wonen en thuis ongeveer hetzelfde uitzicht hebben. We zien ook dat ouders voor ze naar huis gaan op de foto willen voor de fotowand met de ooievaar. Als aanstaande ouders hun voorkeur voor een verloskamer uitspreken, proberen we daar rekening mee te houden. Maar beloven kunnen we het niet, want een bevalling is natuurlijk niet te plannen.’

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Webcams voor afdeling Neonatologie

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Infuusknuffels

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Muziek aan bed voor afleiding en ontspanning

Stel een patiënt ligt in het ziekenhuis, voelt zich niet lekker, heeft pijn en de dag gaat maar langzaam voorbij. Dan staan er opeens twee musici aan het bed met een cello, die vragen of ze wat mogen spelen.