Planten en (uit)zicht is op natuur hebben een bewezen positief effect op zowel onze psychische als onze fysieke gesteldheid. Uit onderzoek blijkt dat een groene zorgomgeving zorgt voor minder stress en een sneller herstel.

Foto: artist impression van Victorian Health Building
Helende zorgomgeving
Een helende zorgomgeving – healing environment – krijgt steeds meer aandacht binnen de zorg. Veel studies tonen aan dat er een relatie bestaat tussen het zien van natuur – bijvoorbeeld planten – en een verbetering van gezondheid. Patiënten hebben vaak veel spanning en stress bij een bezoek of verblijf in het ziekenhuis. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Foto: artist impression van Victorian Health Building
De kracht van groen
Een “groene” zorgomgeving richt zich op de psychologische effecten van gezondheid. Zo vermindert het gevoelens van angst, wordt er makkelijker contact gelegd doordat patiënten veiligheid ervaren. Binnen deze helende zorgomgeving wordt gebruik gemaakt van natuurlijke elementen zoals natuur, daglicht, frisse lucht en stilte. Daarnaast zorgt het inzetten van groen in wachtkamers, behandelkamers en patiëntenkamers niet alleen schone lucht, het zorgt ook voor rust, minder stress en een sneller herstel.
Groen en pijnbeleving
Ook wordt pijn anders beleefd in de nabijheid van natuur en groen, wat kan resulteren in vermindering van het gebruik van pijnstillers. De verklaring voor deze effecten is dat natuur ons de onbewuste boodschap geeft dat we mogen ontspannen – zogenaamde restoratieve effecten. Dit zie je terug in het verlagen van, en omgaan met stress.
Wens
Wachtkamers spelen een belangrijke rol binnen een helende zorgomgeving; tijdens het wachten wordt vaak spanning opgebouwd. Er is veel aandacht voor de wachtbeleving van patiënten, waarbij het wachten zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt. Op dit moment is groen, in de vorm van planten, alleen aanwezig in openbare ruimtes. Onze wens is om het hele ziekenhuis van groen te voorzien en daarmee een bijdrage te leveren aan een helende zorgomgeving voor patiënten, bezoekers én medewerkers. Dat betekent dat planten, moswanden en ander groen ook in wachtkamers, behandelkamers én patiëntenkamers voor een verhoogd welzijnsgevoel gaan zorgen.

Pilot en onderzoek
Op twee afdelingen wordt gestart met een pilot; Oncologie en Cardiologie. Op deze afdelingen wordt tegelijkertijd gestart met een onderzoek naar de beleving van de patiënt om te kijken welke vorm van groen het beste resultaat geeft. Na uitrol van deze pilot zullen de andere afdelingen worden voorzien van groene elementen.

Helpt u mee?
De wens is om een kinderhoek in alle wachtkamers te realiseren. De spellen worden in samenspraak met de poli’s gekozen, afhankelijk van het aantal te verwachten kinderen en de leeftijd. De wens voor de onderzoekskamers is om sensorisch spelmateriaal te plaatsen en een snoezelruimte te realiseren. Wilt u een bijdrage doen?