Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, of het nu voor het kind zelf is of voor een ouder of ander familielid. Voor een kind indrukwekkend en soms traumatiserend.
Wandspellen wachtkamers poli’s en verpleegafdeling
In de coronaperiode zijn de wachtkamers van zowel poliklinieken alsook verpleegafdelingen aangepast. Hierbij zijn de kinderspeelhoeken verwijderd en vaak niet meer teruggekomen.
Huidige inrichting
In de huidige wachtkamers is niet tot nauwelijks rekening gehouden met bezoek van kinderen. Vaak wordt het kindermeubilair als eerste vervangen door volwassen meubilair.
Wandspellen
Een uitkomst zijn wandspellen; ze nemen weinig ruimte in beslag, de aandacht van kinderen wordt al snel getrokken en geeft de benodigde afleiding (voor kind én begeleider). Op verpleegafdelingen is het wenselijk een kindvriendelijke omgeving te creëren om te voorkomen dat kinderen van bezoek op de gang rennen.
Sensorisch spelmateriaal onderzoekskamers Kindergeneeskunde
De onderzoekskamers voor kinderen zijn veelal klinisch uitgerust en kinderen komen er vaak gespannen binnen. Opgenomen kinderen krijgen hier een infuus, klysma of ander onderzoek, dat in de regel voor ongemak en/of angst zorgt. Er behoefte is aan afleiding om kinderen gerust te stellen zodat onderzoeken makkelijker en pijnlozer verlopen.
Kindvriendelijk
De werkgroep PROSA (Procedurele Sedatie en Analgesie, oftewel Procedureel comfort) stelt zich ten doel de onderzoekkamer kindvriendelijk, pijn- en angstvrij te maken. Door kleuren, bewegend en/of geluidmakend materiaal in te kunnen zetten, wordt het kind afgeleid en kan de arts/onderzoeker doen wat nodig is rond het ziektebeeld. Op dit moment worden medische materialen en apparatuur reeds achter deuren of een gordijn geplaatst en kan het felle lamplicht gedempt worden, zodat een kind al beter durft te ontspannen voorafgaand en tijdens een belastend onderzoek of interventie als infuus inbrengen of klysma toedienen.
Droom-onderzoekskamer
De behoefte vanuit het team is om een snoezelruimte te maken in de onderzoekskamer. Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Een voorbeeld is een kleurenlamp; hiermee kan het kind, door een druk op de knop, zijn eigen kleur uitzoeken. Heel leuk en handig om de kinderen af te leiden tijdens procedures, even te laten wennen als ze gespannen zijn en bijv. de kamer niet in willen. Maar ook andere hulpmiddelen worden ingezet (zie impressie voor de onderzoekskamer).
Helpt u mee?
De wens is om een kinderhoek in alle wachtkamers te realiseren. De spellen worden in samenspraak met de poli’s gekozen, afhankelijk van het aantal te verwachten kinderen en de leeftijd. De wens voor de onderzoekskamers is om sensorisch spelmateriaal te plaatsen en een snoezelruimte te realiseren. Wilt u een bijdrage doen?