Ontspanning tijdens de echografie

In het Martini Borstcentrum ondergaan veel vrouwen een echografie van de borst. De echo kan extra informatie geven over de klachten aan de borst. Tijdens de echografie liggen de patiënten op hun rug op de behandeltafel. “Het is een spannend onderzoek”, vertelt zorgcoördinator Rian Knook. “Als je dan naar een wit steriel plafond kijkt, biedt dat natuurlijk weinig afleiding. Vandaar de wens om lichtplaten met natuurbeelden in het plafond te installeren. Dit verlegt de aandacht en haalt wat spanning weg.” De Vrienden van het Martini Ziekenhuis maakten het mogelijk.

Als vrouwen borstklachten hebben, wordt meestal eerst een mammogram gemaakt. Afhankelijk van de beoordeling van het mammogram door de radioloog en de klachten, besluit de radioloog of aanvullend een echografie moet plaatsvinden. Rian: “Tijdens de echografie brengt de radioloog gel aan op de borst en gaat daarna met een zendertje over de huid. Dit doet geen pijn, maar de patiënt moet wel goed stil liggen. Soms duurt dat best lang als er bijvoorbeeld ook een biopt of punctie gedaan moet worden. Het is dan zoveel prettiger als er wat afleiding is tijdens het onderzoek. Maar wat kun je voor afleiding bieden als patiënten stil op hun rug moeten liggen?”

Blauwe lucht

Toen ontstond het idee om lichtplaten in het plafond te plaatsen. Rian: “We hebben gekozen voor afbeeldingen uit de natuur, omdat je hierbij je gedachten goed de vrije loop kunt laten. Als vrouwen nu naar boven kijken, zien ze een blauwe lucht met vogels. Of een blauwe lucht met ballonnen, zonnebloemen, klaprozen en de maan. De beelden zijn prettig om naar te kijken, ze bieden afleiding en rust. Iedereen kan er eigen gedachten bij vormen. Hierdoor zijn patiënten minder gefocust op de radioloog en het onderzoek. Dit neemt spanning weg en geeft rust. Het maakt de behandeling draaglijker. We zijn erg blij met de bijdrage van Vrienden van het Martini Ziekenhuis, die dit mogelijk heeft gemaakt voor onze patiënten.”

“De natuurbeelden in het plafond maken de behandeling draaglijker”

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.