Ruimte voor emoties in het stiltecentrum

In een ziekenhuis komen alle emoties voorbij. De blijdschap bij een geboorte en opluchting bij een goede uitslag. Maar ook de zorgen over een slechte diagnose, verdriet en rouw bij een overlijden. Het Martini Ziekenhuis vindt het belangrijk dat deze emoties de ruimte kunnen krijgen. Daarom is er in 2012 een stiltecentrum geopend. Een rustpunt en plaats van bezinning, waar alle patiënten, familieleden en medewerkers terecht kunnen. Vrienden van het Martini Ziekenhuis maakte het financieel mogelijk.

“In het Stiltecentrum kunnen mensen even tot zichzelf komen buiten de ziekenhuissfeer”, vertelt geestelijk verzorger Robert Koorneef. “Ze kunnen er bijvoorbeeld rustig even zitten, belangrijke beslissingen overdenken, een kaarsje aansteken, gedachten opschrijven, iets lezen of naar hun eigen muziek luisteren. Ook zijn er objecten om naar te kijken. Zo is er een groot kunstwerk van glaskunstenaar Annemieke Punt in de achterwand geplaatst, waardoor de ruimte licht en kleurrijk wordt. Bezoekers kunnen hun gedachten hierbij de vrije loop laten.”

Gedenkboom

In het Stiltecentrum staat de Gedenkboom. Nabestaanden kunnen hier kaartjes ophangen voor naasten die in het ziekenhuis of kort na de ziekenhuisopname zijn overleden. Jaarlijks wordt een gedenkdag georganiseerd voor alle nabestaanden van deze patiënten en voor medewerkers die zich bij hen betrokken voelen. Robert: “We zien dat mensen ook tussentijds naar de boom komen, bijvoorbeeld op de sterfdag of verjaardag van de overledene. Het is mooi dat mensen een plek hebben in het ziekenhuis, waar zij met hun verdriet naartoe kunnen.”

“Bezoekers kunnen hun gedachten hier de vrije loop laten”

Vlinderdoek

Eenmaal per jaar is er een Vlindergedenkdag in het Stiltecentrum voor ouders en andere familie. Zij staan stil bij een kind dat in het Martini Ziekenhuis of voor de geboorte is overleden. “Met een vlinder worden naamkaartjes van deze kinderen aan het Vlinderdoek gehecht”, vertelt Robert. “Het is een symbolische manier om hen te gedenken. Ouders komen soms terug naar deze plek als ze opnieuw in verwachting zijn. Ze willen dan aan het overleden kindje vertellen dat er een broertje of zusje komt. Ook door het jaar heen kunnen ouders en familie naar het Vlinderdoek komen om een plek te geven aan hun emoties.”

Voor iedereen

Het Stiltecentrum is voor iedereen. Er zijn bewust geen religieuze symbolen aanwezig. “De ruimte is neutraal, zodat iedereen zich hier welkom voelt”, zegt Robert. “Er is ruimte voor alle levensovertuigingen. En als mensen bijvoorbeeld een Bijbel of Koran nodig hebben, kunnen ze die zelf meenemen of hier lenen.” Het Stiltecentrum is er ook voor medewerkers van het Martini Ziekenhuis, die natuurlijk evengoed te maken krijgen met verdriet en rouw. Robert: “Zij kunnen verdriet hebben om een patiënt die overlijdt, maar dit is ook een plek waar zij overleden collega’s kunnen gedenken. Wij plaatsen hier dan een foto van de medewerker. Collega’s kunnen daar even bij gaan zitten om bij het overlijden stil te staan en herinneringen op te halen. Collega’s die dienst hebben tijdens de uitvaart, kunnen op dat moment bijvoorbeeld ook even samenkomen in het Stiltecentrum.”

Huwelijk

Nu de ruimte er is, blijkt nog meer hoe fijn het is om dit rustpunt als ziekenhuis te kunnen bieden. En hoe veelzijdig deze ruimte ingezet kan worden. Robert: “Er is zelfs eens een huwelijk voltrokken in het Stiltecentrum. Een patiënt die nog maar een paar dagen te leven had, wilde nog graag trouwen. De ambtenaar van de burgerlijke stand is hier gekomen om het huwelijk te voltrekken. Het is toch prachtig dat je als ziekenhuis dan hiervoor deze sfeervolle ruimte kunt bieden.”

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Webcams voor afdeling Neonatologie

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Infuusknuffels

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Muziek aan bed voor afleiding en ontspanning

Stel een patiënt ligt in het ziekenhuis, voelt zich niet lekker, heeft pijn en de dag gaat maar langzaam voorbij. Dan staan er opeens twee musici aan het bed met een cello, die vragen of ze wat mogen spelen.