Foto’s: mobiele huiskamer UMC Utrecht

Wanneer patiënten komen te overlijden en niet meer verplaatst kunnen of willen worden is het voor de patiënt en hun naaste(n) prettig om de ziekenhuiskamer een meer huiselijke setting te geven. Met inzet van de Mobile Hospice Units wil stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis de patiënten, samen met hun naasten, bijdragen aan het zo aangenaam mogelijk laten verlopen van de laatste dagen.

Het doel

Het doel van de Mobile Hospice Unit is om de zorg voor patiënten in de stervensfase binnen het Martini Ziekenhuis te verbeteren. Het resultaat is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van sterven en het veraangenamen van het verblijf van zowel de patiënt als ook van de naasten die – soms langere tijd – mede op deze kamer verblijven door huiselijke aanpassingen te maken in de ‘steriele’ ziekenhuiskamer.

De wens

Het is de wens om twee Mobile Hospice Units aan te schaffen om hiermee aan de vraag te kunnen voldoen van patiënten die in het ziekenhuis komen te overlijden. Daarnaast de aanvullende wens om 15 “Mini Hospices” samen te stellen met kleine extra’s om het verblijf van de patiënt en ook de naaste(n) aangenamer te maken. Met de Mobile Hospice Unit bouwen we een patiëntenkamer om tot een kamer met een rustige en huiselijke sfeer.

Inzet van de Mobile Hospice Unit

De unit wordt ingezet bij patiënten die naar verwachting nog een paar uren of dagen te leven hebben. Op dat moment is comfort en een huiselijke sfeer heel belangrijk. Er sterven gemiddeld 200 patiënten per jaar in het ziekenhuis; hierop is het aantal van twee Mobile Hospice Units gebaseerd. De Mobile Hospice Unit bestaat uit verschillende onderdelen. De patiënt kan kiezen welke onderdelen gekozen worden waardoor de ziekenhuiskamer een stuk huiselijker aanvoelt. Zo zit er o.a. een mooie kast, een comfortabele stoel, een trolley met een senseo apparaat en waterkoker, fijn katoenen dekbed en schemerlamp in. Verder kan de kamer aangekleed worden met kaarsen en wanddecoratie.

Afleiding voor naasten; Mini Hospices

Naast de uitrusting van de Mobile Hospice Units is ook gedacht aan de naasten van de patiënt. Zij waken vaak uren, soms dagen bij de patiënt. Het is fijn om ook hen comfort en afleiding te bieden. Hiervoor is de wens om op elke afdeling mini hospices – ook wel waakmanden – te plaatsen. In de Mini Hospices zit o.a. een soundsysteem, een puzzelboekje, Rituals producten, gedichtenbundel en een plaid.

Helpt u mee?

Alleen financiële bijdragen van particulieren en bedrijven maken deze Mobile Hospice Units mogelijk. Wilt u ook een bijdrage doen aan dit waardevolle project?

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Webcams voor afdeling Neonatologie

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Infuusknuffels

Als een kind wordt opgenomen in het ziekenhuis is dat heel spannend, voor het kind en ook voor de ouders. Vaak wordt een infuus aangelegd. Hoe fijn is het als je dan een vriendje krijgt die om je infuus hangt en je troost geeft na de operatie?

Muziek aan bed voor afleiding en ontspanning

Stel een patiënt ligt in het ziekenhuis, voelt zich niet lekker, heeft pijn en de dag gaat maar langzaam voorbij. Dan staan er opeens twee musici aan het bed met een cello, die vragen of ze wat mogen spelen.