Activering van kwetsbare ouderen

Bij een ziekenhuis denk je al snel aan in bed liggen, maar dat is zeker niet altijd goed voor het herstel. Vooral bij ouderen holt de conditie dan achteruit. Daarom worden patiënten op de afdeling Geriatrie vanaf dag één zoveel mogelijk geactiveerd: in de huiskamer, op de hometrainer, met activiteiten. Naast een waardevolle dagbesteding, zorgt dit voor minder complicaties en minder medicijnen. De activatie is financieel deels mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Martini Ziekenhuis.

“Zo krijgen ze weer conditie en wordt de wereld een beetje groter”

“Patiënten komen hier vaak met de gedachte dat ze in bed gaan liggen”, vertelt geriater Jos Verkuyl. “Maar na twee dagen ziekenhuisopname zie je de spierkracht afnemen en de desoriëntatie toenemen. Dit willen we voorkomen door mensen te activeren. Vanaf dag één werken we aan fitheid en herstel. Zo kunnen we de spierkracht, zelfredzaamheid en het normale dagritme zoveel mogelijk behouden. Als je mensen fitter houdt en perspectief biedt, geeft dat minder complicaties en zijn er minder pillen nodig.” Unithoofd Heidi: Schulkes vult aan: “We doen een beroep op het gezonde stuk, op wat mensen nog wél kunnen. We mobiliseren de patiënten drie keer per dag. Ze zijn in de kleren, hebben hun gebit en gehoorapparaat in. Als vast onderdeel van het behandelplan gaan patiënten naar de huiskamer. Dat geeft ritme, regelmaat en lichamelijke activiteit.”

Beeldende therapie

In de huiskamer kunnen de oudere patiënten beeldend therapeut Mariël van Erp tegenkomen. Jos: “Zij helpt om mensen te activeren. We hebben veel voorbeelden van mensen die alleen maar uit het raam zitten te staren en nergens zin in hebben. Mariël gaat dan af en toe langs om te praten. De eerste stap is eens naar de huiskamer gaan of over de gang wandelen. Zo krijgen ze weer wat conditie en wordt de wereld een beetje groter. Vervolgens biedt Mariël een beeldende activiteit aan die bij de patiënt past. Denk aan het tekenen van een stamboom, het maken van een levensboek of een moodboard. Zo bereikt en activeert ze mensen op een andere manier. Dat iemand echt even de tijd hiervoor neemt, doet heel veel goed. We zien mooie resultaten.”

“Op de hometrainer werken patiënten niet alleen aan hun conditie, maar zijn ze er ook echt even uit.” – Heidi Schulkes, unithoofd Geriatrie

Op de hometrainer door de stad

“Ziek zijn is hard werken,” zegt Heidi. “Dat is op alle afdelingen zo. Je moet zelf werken aan je revalidatie en herstel. Stilstand is achteruitgang. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook een hometrainer. Hier kunnen patiënten op fietsen, maar het is ook mogelijk om er een rolstoel voor te zetten en dan met de benen de trapbeweging te maken. Het mooie is, dat de patiënt zelf fietsroutes kan kiezen. Bijvoorbeeld door de stad Groningen of door een berglandschap. Het landschap op de route is te zien op een groot beeldscherm dat voor de hometrainer staat. Zo werken patiënten niet alleen aan hun conditie, maar zijn ze er ook echt even uit. Vaak kunnen mensen niet meer fietsen en dan is het leuk om buurten te verkennen die ze al lang niet meer hebben gezien. Het stimuleert het lichaam en de geest. De partner kan er eventueel naast zitten om de fietstocht mee te beleven en onderweg samen te kletsen.

Wensen

Er is al veel gedaan op de afdeling, maar er zijn ook nog wensen. ‘Familieparticipatie is heel belangrijk”, zegt Heidi. “Daarom willen we graag dat partners of kinderen hier kunnen blijven slapen. Bij de kinderafdeling is dit al gebruikelijk, maar ook voor ouderen is het belangrijk dat er een vertrouwd iemand in de buurt is. Je ligt op een andere kamer, er lopen steeds vreemde mensen in en uit. Dan is het fijn als je een vertrouwd persoon naast je hebt. Het geeft rust en vermindert de angst. Hier hebben we faciliteiten voor nodig. Als er goede stoelen en bedden zijn voor de familieleden, komen ze hier graag. Ook dat draagt bij aan activatie en een sneller herstel van de kwetsbare oudere.”

Dit project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van particulieren en bedrijven.

U kunt Vrienden van het Martini Ziekenhuis als bedrijf of particulier steunen door een bijdrage te doen en daarmee te helpen onze wensen te realiseren! Door het realiseren van deze wensen hebben patiënten even minder zorgen.

Bekijk de onderstaande nieuwe wensen of ga direct naar de donatiepagina.

Word
donateur of sponsor

Nieuwe wensen

Filter

Kindvriendelijke zorg met spelmateriaal in onderzoeks- en wachtkamers

Voor kinderen brengt een ziekenhuisbezoek altijd spanning met zich mee, daarom willen we ons graag richten op kindvriendelijke zorg.

Theater aan bed

Als je herstellende bent en je hiervoor een aantal dagen in het ziekenhuis blijft dan is afleiding heel welkom, vandaar theater aan bed!

Huiselijke sfeer rondom palliatieve zorg

Om de laatste levensfase van patiënten zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, willen we de polikliniek palliatieve zorg huiselijk aankleden.