Skip to main content

De acht verloskamers van het Martini Ziekenhuis krijgen een make-over. In iedere kamer prijkt een beeld van een landschap of stedelijke omgeving uit de drie Noordelijke provincies op de wand. Er komen ook bijpassende plafondplaten en zachtere verlichting in de kamers. Een gift van de stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis maakt dit mogelijk!

Vrouwen die in het Martini Ziekenhuis bevallen komen uit heel Noord Nederland. De aanstaande ouders vinden in de afbeeldingen een ontspannen sfeer. Gekozen is voor afbeeldingen van de gekleurde huizen in de Stad-Groningse Reitdiepwijk, de Martinitoren, het steegje bij het Scheepvaartmuseum, een beeld van een Waddeneiland, koolzaadvelden in Oost-Groningen en de heide bij Zeegse.

Bevallen met een thuisgevoel
Een bevalling is een bijzondere en ingrijpende levensgebeurtenis. De afdeling Verloskunde van het Martini Ziekenhuis wil eraan bijdragen dat de bevalling een positieve ervaring is, waaraan de ouders later met warme herinneringen terugdenken. Daarom heeft de afdeling de wens om meer sfeer en warmte aan te brengen in de verloskamers. Dat kan bijdragen aan de ontspanning van de ouders, wat belangrijk is tijdens een bevalling. De stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis wilde dit project graag ondersteunen, vanuit hun visie dat afleiding of voorzieningen nabijheid, troost, ruimte of vrolijkheid kunnen bieden.

Voorzieningen
Het project is nu gestart met de plaatsing van de achterwanden. Hierna volgen de verlichting, plafondplaten en in een latere fase worden ook de wanden in de gangen opgefleurd. In het Martini Ziekenhuis worden ongeveer 2.500 baby’s per jaar geboren.  Aly Hoekstra, unithoofd van de afdeling Verloskunde: ‘Wij willen graag dat het voor de aanstaande ouders voelt als thuis en dat zij zelf de regie hebben. Daarom staan de wensen en keuzes van de aanstaande ouders centraal. Voor de duur van de bevalling is de verloskamer van hen en bepalen zij zoveel mogelijk zelf wat er gebeurt. Daar stemmen we de zorg op af als wij bijvoorbeeld naar binnen willen, kloppen we aan.’ Verder kan de partner ook overnachten, kan de vrouw tijdens de bevalling in bad of onder de douche, kunnen zwangere én partner eten op het tijdstip dat ze willen en zijn tv en radio beschikbaar.