Skip to main content

We zijn trots om op de dag van de palliatieve zorg de eerste mobile hospice unit én de waakmanden in gebruik te kunnen geven! Veel dank aan onze sponsoren en de fondsen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Om de palliatieve zorg in het Martini Ziekenhuis verder te verbeteren hebben alle verpleegafdelingen afgelopen week een waakmand ontvangen. Daarnaast wordt op de afdeling interne geneeskunde/oncologie gestart met een proef voor het gebruik van een mobile hospice unit. Met beide producten hopen wij stervende patiënten, die tijdens de laatste levensfase in het ziekenhuis (moeten) verblijven, en hun naasten een verblijf in een meer aangename, huiselijke sfeer te geven.

Savannah van der Meer is verpleegkundig specialist in het Palliatief Team. Zij coördineert de aanschaf en het uitreiken van de nieuwe voorzieningen. Dankzij de financiering van Stichting Vrienden van het Martini Ziekenhuis zijn de waakmanden en de mobiele hospice unit gerealiseerd.

Savannah pleit voor meer aandacht in de stervensfase. ‘Wat er gebeurt in deze fase heeft een grote impact op het rouwproces van de naasten. Daarom vinden we het heel belangrijk om de wensen van de patiënten en naasten serieus te nemen. Vaak hebben deze wensen te maken met de omgeving en sfeer: is er voldoende privacy, kan de naaste blijven slapen, is er een fijne stoel voor degene die waakt, zijn er kaarsen en muziek… Al deze dingen kunnen het verschil maken.’