Skip to main content

‘Wat vinden jullie leuk in deze ruimte en wat niet?’ vraag medisch secretaresse Koba Smith van de Kinderafdeling. “En wat missen jullie hier?”, voegt kinderarts Gebrich van der Meulen toe. De vragen worden gesteld aan een aantal kinderexperts, die zijn uitgenodigd voor een brainstormsessie over een meer kindvriendelijke wachtkamer. 

De kinderen vinden de huidige wachtkamer te donker en te saai. Ook zijn er teveel stoelen en wat is er eigenlijk te doen? Ze zien volop verbeteringen: meer vrolijke kleuren, zachte stoelen om in te liggen, een regenboog en achtbaan. Maar ook spelletjes, een groot tekenvel aan de muur, Playmobil, blokken, poppenhuis, zoekplaat met speurtocht, iPads… Interieurarchitecten van IKEA luisteren aandachtig mee om vervolgens de wensen te kunnen vertalen in een ontwerp, dat ook praktisch en hygiënisch is.

Hele grote iPads

Om de digitale wereld binnen te brengen, is Collabo bij de sessie aanwezig. Dit bedrijf maakt grote touchwanden of touchtafels, waarop meerdere kinderen tegelijk een spelletje of quiz kunnen doen. Eigenlijk zijn het een soort hele grote iPads. De kinderen zijn enthousiast als ze de voorbeelden zien. Zo wordt wachten wel heel leuk! Meteen zijn er ideeën om spelletjes te maken over het menselijk lichaam of bijvoorbeeld gezonde voeding.

Nieuw ontwerp

Alle ideeën komen samen in een ontwerp voor de wachtkamer, met nieuwe meubels, spelletjes en ‘touchtafels’. De Kinderafdeling hoopt dat de Vrienden van het Martini Ziekenhuis financieel wil bijdragen aan de realisatie hiervan. Koba Smith: “We merken nu echt dat kinderen iets tekort komen. Ze komen vragen of we spelletjes hebben. Kinderen zijn gewend aan de snelle, digitale wereld, waarin er altijd iets te doen is. Hier missen ze dat.”

Afleiding

Terwijl het juist bij het wachten op de dokter zo belangrijk is dat er afleiding is. Koba: “Kinderen zijn toch vaak gespannen als ze hier komen. Ze zien er tegenop dat ze een prikje moeten of onderzocht moeten worden. Met wat afleiding, komen de kinderen veel meer ontspannen bij de dokter. Ook voor de ouders is het prettig als de kinderen zich zelf kunnen vermaken. Een ziekenhuisbezoek is natuurlijk niet fijn, maar zo wordt in ieder geval het wachten leuk.”