Skip to main content

“Muziek kan een patiënt rust geven als ze geïrriteerd zijn, activeren als ze passief zijn en vrolijk maken als ze verdrietig zijn. In de huiskamers van het ziekenhuis bieden we groepsgerichte muziek aan, dat kan helpen bij o.a. emotieregulatie, activeren, verbinding maken, stressreductie, maar vooral ook voor een moment van ontspanning, plezier beleven en even ontsnappen aan de waan van de dag. Ook is het bewezen dat het helpt het herstel te bevorderen”, aldus Mariël van Erp, vaktherapeut beeldende therapie.

Positief effect
Prof. dr. Erik Scherder heeft aangetoond dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen de verschillende gebieden in het brein. Tussen taalgebieden, het geheugen, het bewegingscentrum en tussen alle gebieden waar betekenis wordt gegeven aan zintuiglijke prikkels. Mensen met dementie krijgen door het luisteren naar muziek herinneringen terug. Mensen met autisme leren zich door muziek beter te uiten. Mensen die een herseninfarct hebben gehad, kunnen met behulp van de muziek hun spraak leren verbeteren. Doordat muziek positieve gevoelens oproept, kan het ondersteunen bij stressvolle momenten in de dagelijkse zorg.

Verbinding en herkenning
Muziek is een absolute meerwaarde in het aanbod van de huiskamers. Muzikant Fred Jager heeft vaste momenten wanneer hij aanwezig is en hier wordt naar uitgekeken door de patiënten en het personeel. Naast een moment voor ontspanning is er ook ruimte voor emoties en voor het delen hiervan. Het aanbieden van muziek in een groep zorgt voor verbinding en herkenning!

Dank aan alle sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt!